June 16, 2023

5 tips om te komen tot spontane gezinsfoto’s

Spontaan! Da’s het antwoord dat je het vaakst krijgt wanneer je aan mensen vraagt hoe ze hun gezin graag op de foto willen.
Spontaan inderdaad. Maar hoe doe je dat? Hoe pak je dat aan? Waar kan je op letten.
Wij geven je graag 5 tips mee, zodat je hier snel mee aan de slag kan!

Bereid je gezinnen voor

Je fotoshoot start niet op de parking van je shootlocatie. Jij fotografeert geregeld gezinnen, maar voor hen is dit nieuw.
Zorg tussen de boeking en de shoot voor voldoende communicatie zodat het gezin dat je gaat fotograferen op voorhand weet wat ze mogen verwachten. Op die manier is er voor hen ook ruimte om de eventuele vragen die ze nog hebben te stellen.
Stuur een e-mail met alle nodige info omtrent jouw aanpak als fotograaf en het verloop van de fotoshoot. Schrikt bellen jou niet af? Plan dan een telefoongesprek in om concrete afspraken te maken en om vragen te beantwoorden. Zoek wat werkt voor jou en je klanten.

Zorg dat je er staat

Het lijkt de logica zelve, maar dat is het zeker niet altijd. Soms zit je nog elders met je gedachten of ben je onzeker. Eens de shoot begint is het noodzakelijk om je voor de volle 100% te smijten. Soms merk je dat 1 van de gezinsleden er misschien minder zin in heeft of gebeuren er onverwachtse dingen tijdens een shoot. Het is belangrijk dat jij ten allen tijde enthousiast blijft en het beste van jezelf geeft. Je zult merken dat een positieve en enthousiaste aanpak extra ruimte creëert voor spontane momenten.

Poses en spelletjes

Spontane situaties komen tijdens een fotoshoot in 95% van de gevallen NIET zomaar uit de lucht gevallen. Zorg dat je een arsenaal aan poses, spelletjes en prompts in gedachten hebt. Op die manier kan je spontane situaties uitlokken.
Het zorgt ervoor dat je gezin zich meer op zijn gemak voelt omdat ze een kader hebben en weten wat ze kunnen doen. Hierdoor worden ze vanzelf wat losser en krijg je de spontane interacties die er onderling zijn te zien.

Handige hulpmiddeltjes hiervoor zijn pinterest, de posingcards van superfeel of onze “Meet the family” cursus.

Wees jezelf

Zoek wat werkt voor jou en blijf trouw aan jezelf. Niemand anders is zoals jij en dat is net je kracht.
Ben jij niet de grote grapjas? Probeer dan geen lach uit te lokken door flauwe mopjes te vertellen, maar zoek een manier die bij jou past om die lach op het gezicht van de mensen voor je lens te toveren.
Als jij écht bent zullen je klanten ook sneller zichzelf durven en kunnen zijn.

Ken je locatie

Zorg dat je weet waar de leuke plekjes zijn en waar je mooie lichtinval hebt. Ga op voorhand op verkenning of trek hiervoor tijd uit net voor de start van je shoot.
Op die manier moet je tijdens je fotoshoot niet nodeloos rond lopen en “proberen of dit misschien een goed hoekje is”. Je kan je shoot ook beter indelen want je weet hoe lang je kan blijven hangen op bepaalde plaatsen en hoeveel fotogenieke hoekjes er nog komen tijdens je shoot.

Op onze instagram en in onze Facebookgroep delen we regelmatig extra tips rond spontane kinder- en gezinsfotografie. Volg ons dus zeker ook daar.

Foto’s in deze blogpost werden gemaakt door Studio Papaver en Karen Nachtergaele.

Delen

Onze missie? kinder- en gezinsfotografie als volwaardige tak binnen de fotografie op de kaart zetten en een sterke community aan kinder- en gezinsfotografen uitbouwen.

Fjeder

Menu