regen bij fotoshoot

May 12, 2023

3 tips wanneer ze regen voorspellen bij je fotoshoot

De kans is groot dat je, net als wij, sinds je fotografeert iets meer dan een gemiddelde interesse hebt in weersvoorspellingen. Regen, extreme zon, hagel of mist. Ze behoren niet tot de favoriete weersomstandigheden tijdens een fotoshoot.

De week voor je fotoshoot

Het is belangrijk om de weersvoorspellingen op te volgen én hierover te communiceren met je klant. Panikeer niet té snel, op een week tijd verandert er nog veel. Een 3-tal dagen voor de shoot beginnen wij dit gerichter op te volgen en 24u voor de shoot krijg je echt een vrij duidelijk beeld. Vaak valt het beter mee dan verwacht en blijkt die 30% kans op regen gewoon een nachtelijke bui te zijn. Soms valt het echter ook tegen en dreigt je shoot letterlijk in het water te vallen. Neem, bij regenweer, zelf contact op met je klant en bespreek samen de mogelijkheden.

Wat kan je doen als het wel gaat regenen:

Tip 1: Verplaats de shoot naar een ander uur op dezelfde dag
Vaak regent het geen hele dag maar worden buien afgewisseld met droge periodes. Via buienradar kan je vrij goed (24u op voorhand) zien wanneer het (ongeveer) zal regenen. Als zowel jijzelf als je klanten geen volboekte dag hebben kan je dus een voormiddag shoot naar de late namiddag verplaatsen of omgekeerd.
Kleine meevaller in dit geval: het licht is vaak heel mooi tussen de buien door op zo’n dagen.

Tip 2: Verplaats de shoot van dag
Je hebt ook van die dagen waarop het de hele dag giet. Op zo’n dagen kan je niet schuiven tijdens de dag en ben je genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe datum (of voor tip 3 te opteren). Plan dus je agenda niet overvol om zaken als dit op te vangen. Enkele bufferdagen per maand zijn vaak welgekomen. Het vraagt vaak wat puzzelwerk maar is een noodzakelijk kwaad als je ervoor kiest om vooral op locatie te werken.

Tip 3: Verplaats de shoot naar een binnenlocatie
Soms kan een shoot niet uitgesteld worden (bijvoorbeeld een zwangerschapsshoot of communieshoot) én regent het écht de hele tijd. Dan kan je de locatie van de shoot wijzigen. Hier zit je vaak wel met een aantal zaken om rekening mee te houden:
– De stijl van de locatie zal wellicht anders zijn dan de eerst gekozen locatie. Bespreek dit zeker met je klant.
– Binnenlocaties zijn vaak betalend en je bent gebonden aan openingsuren. Soms moet je op voorhand ook aanvragen of je er mag fotograferen. Informeer je hier op voorhand over en leg voor jezelf een lijstje aan met mogelijke locaties zodat je over de correcte info beschikt en dit niet last minute nog moet checken.
– Je hebt voldoende natuurlijk licht nodig (raampartijen, dakkoepels,…). Zeker op regenachtige dagen is het licht buiten ook duister en grijs, dus is dit een belangrijke factor.
– Binnen heb je vaak minder bewegingsruimte, dit zorgt voor een iets statischere shoot.

De klant informeren

Wacht niet tot 24u voor de shoot om je klant hierop voor te bereiden en wees vragen van hun kant voor. Zorg ervoor dat men, via een kanaal van jouw keuze, weet wat de mogelijkheden zijn indien het zou regenen. Dit kan via een FAQ pagina, een infomail bij de boeking of in een persoonlijk telefoongesprek. Informeer hen kort maar to the point doorheen de week voor de shoot om twijfels van hun kant te beperken.

Wil je ons nog meer horen vertellen over fotograferen bij regenweer en horen hoe wij dit beiden lichtjes verschillend aanpakken. Beluister dan DEZE EPISODE van onze podcast.

Delen

Onze missie? kinder- en gezinsfotografie als volwaardige tak binnen de fotografie op de kaart zetten en een sterke community aan kinder- en gezinsfotografen uitbouwen.

Fjeder

Menu